Skip to content Skip to footer

Verimli Depo Yönetimi: Yerleşim Planı Rehberi

Her deneyimli depo veya tesis yöneticisi, kötü bir depo yerleşim planının genel operasyon stratejisini bozarak akışı ciddi şekilde aksatabileceğini bilir; bu da hedeflerin karşılanamamasına, envanter ve ekipmanın zarar görmesine ve zemin çalışanlarının tehlikeye atılmasına neden olabilir. Alternatif olarak, en iyi uygulamalar göz önünde bulundurularak hazırlanan iyi bir depo yerleşim planı, sipariş karşılama sürelerini hızlandırmak, güvenlik hedeflerine ulaşmak ve hızlı yatırım getirisi elde etmek gibi operasyonları artırabilir.

Depo Yerleşim Planı Temelleri

Detaylara dalmadan önce, depo yerleşim planlarının temellerine bir göz atalım:

Planı Referans Almak: Alanınızın düzenini elinizin arkası gibi bildiğinizi düşünebilirsiniz, ancak bir yerleşim planı oluştururken son güvenmeniz gereken şey hafızanızdır. Bir depo planı edinin ve büyük kararlar vermeden önce tüm ölçümler ve özelliklerle tanışın.

Depo Yerleşim Şeması Oluşturma: Bu, operasyonunuzun kapsamına ve tabii ki bütçenize bağlı olarak birkaç şekilde yapılabilir. Ekibinizde mimarlar varsa, onları bir şema oluşturmak için görevlendirin. Yoksa, bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Eski usul elle yapılabilir, ancak zamanı tasarruf edecek ve muhtemelen daha doğru ölçümler sağlayacak düşük maliyetli veya ücretsiz programlar vardır. Örneğin, kullanımı basit olan bazı programlar, sizi doğru yöne yönlendirecek önceden yüklenmiş depo planı örnekleri ile donatılmıştır.

Düzen Şemasını Bölgeler Halinde Düzenlemek: Uzman depo yerleşim uzmanları, yerleşim şemasını üç bölgeye ayırmanızı önerir:

1) Ekipman ve çevresindeki çalışma alanı

2) Üretim bölgeleri ve iş akışı alanları

3) Depolama alanları.

Ekipman ve çevresindeki çalışma alanları, anahtar birimler olarak tanımlanır. Basitçe söylemek gerekirse, bunlar, otomatik depolama ve geri alma sistemleri veya palet rafları gibi deponuzun merkezi altyapı temelini oluşturan öğelerdir. Bunlar, deponuzun en önemli parçaları olduğundan, bu öğelerin etrafında tasarım yapmanız gerekecektir. Üretim bölgeleri ve iş akışı alanları, işçilerinizin ve araçlarınızın anahtar birimlere ulaşmak için seyahat edeceği yollardır. Son olarak, depolama alanları, günlük operasyonlarınızda kullanılan ekipman ve envanteri barındıran gerekli raf ve depolama seçeneklerini temsil eder.

Güvenli Bir Depo Yerleşim Planı Geliştirme

Gerekli tüm öğeleri depo yerleşim planınıza dahil etmenin yanı sıra, tüm statik ve hareketli parçaların en güvenli şekilde monte edilmesini sağlamak için adımlar atmalısınız. Öngörülebilir bir şekilde, güvenlik firmaları zaten depo güvenliğiyle ilgili sıkı bir dizi yasaya sahiptir, bunların çoğu tasarım protokolünü ele alır. Bu firmalar, depo güvenliği serilerinde, tasarım kusurlarından kaynaklanan birçok depo yerleşim hatalarını ele alırlar.

Depolama için ölümcül yaralanma oranı tüm diğer endüstrilere göre daha yüksek olduğundan, firmalar üretim ve dağıtım tesislerine özellikle dikkat eder. İşte güvenlik göz önünde bulundurularak dikkate alınması gereken alanlar:

  • Rıhtımlar: Çalışanların “rıhtım atlaması” yapmaması için yeterli genişlikte tasarlanmalıdır. Tüm rıhtım ve merdiven alanları güvenlik standartlarına uygun olmalıdır.
  • Ağır makineler alanı: Tüm koridorlar ve yükleme rıhtımları, özellikle forkliftler yükleri hazırlarken/yığarken kolayca geçecek kadar geniş olmalıdır. Tasarımınız, tıkanıklığı en aza indirecek şekilde olmalıdır. Yoğun trafiğe sahip yolların zeminlerinin kaygan hale gelmemesini sağlayın.
  • Havalandırma: Tüm makine çıkışından gelen zararlı gazların dışarı akmasını sağlamak için minimum sayıda havalandırma ünitesi oluşturun.
  • Korkuluklar: Deponuzda açık çukurlar veya tanklar varsa, tasarımınıza korkuluk gibi güvenlik cihazları ekleyin.
  • Uygun aydınlatma: Özellikle deponun anahtar birimlerini barındıran yoğun trafiğe sahip alanlar iyi aydınlatılmalıdır. Herhangi bir ek ekipman, nihai depo yerleşim tasarımınıza dahil edilmelidir.
  • Manuel kaldırma/taşıma ekipmanları: Manuel kaldırmanın yaygın bir uygulama olduğu tesisinizde, nihai tasarımınıza özel kaldırma ekipmanları ekleyin.
  • Kimyasal depolama: Tüm kimyasallar, ağır makinelerden ve yollardan uzakta saklanmalıdır. Ayrıca, kimyasalların saklandığı yerde bir kimyasal dökülme kiti için de yer ayırın.
  • Şarj istasyonları: Bu alanlarda yangınlar ve patlamalar meydana gelebileceğinden, gerekli sayıda yangın söndürücü ve kişisel koruyucu ekipman, göz yıkama/güvenlik duşu tesisi ve pil servisi için yerleşik konveyörler/üst vinçler için yeterli alan sağlamalısınız.
  • Acil durum ekipmanı ve çıkışları: Tasarımınızın, acil çıkışlar ve gerekli acil durum ekipmanlarını barındırmak için yeterli alan içerdiğinden emin olun.

Verimli Sipariş Karşılama İçin Tasarım

Günümüzde, sipariş karşılama süresini artırmaya çalışmayan bir depo yöneticisi bulmak zor. Dünyanın en büyük dağıtımcıları bile müşterilerine verdikleri hızlı teslimat sözlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Neyse ki, bu sorunu çözmenin yolları var – ve bunu yapmanın en kolay yollarından biri, depo alanı içinde stratejik hareketi teşvik eden tasarım detaylarını uygulamaktır.

Uzmanlar, sağlıklı hareketi teşvik etmenin en iyi yollarından birinin, tasarıma ileri konumları dahil etmek olduğunu açıklıyor. İleri konumlar, paketleme ve sevkiyatın yapılacağı yerlere yakın bir miktar stokun bulunması anlamına gelir. Bu öğelerden birinin siparişi geldiğinde, bir çalışan ileri konumdan öğeleri hızlı bir şekilde seçebilir. İleri konumdaki miktarlar azaldıkça, deponun başka bir yerinden (veya daha ucuz bir dış saha konumundan) yenileme stoğu getirilebilir.

Toplama bölgesi açısından, diğer tüm alanların tasarım detaylarını sonlandırmadan önce bir toplama yöntemi seçmenizi önerir. Örneğin, grup toplama yöntemini kullanan bir depo, dalga toplama tekniğini benimseyen birinden daha büyük bir toplama alanına ihtiyaç duyabilir. Ayrıca bu, envanter depolama rıhtımları ve montaj bölgelerinin nihai boyutunu ve yerini de etkileyebilir.

Son olarak, nihai depo yerleşim tasarımınıza bol miktarda boş alan eklenmesini önerir. Bu basit tasarım kararı, zirveler sırasında daha fazla esneklik sağlar. Günlük olarak %100 kapasiteye ulaşmak imkansızdır, ancak belirlenmiş konumlarda sürdürebileceğiniz yüksek %’ye sahip olmak, mevcut alana daha fazla yer açar.

Otomasyon İçin Yer Açma

Depolamanın geleceği nabzını tutuyorsanız, geleneksel depo yerleşim düzeninin giderek geçmişte kaldığını ve bu eğilimin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini biliyorsunuzdur. Bu, kısmen, endüstrinin, robotlar ve otomatik araçlar gibi işbirlikçi teknolojileri filolarına entegre etme istekliliğinden kaynaklanmaktadır.

Bu teknolojileri benimsemek sadece faydalı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir gereklilik haline geliyor. Ancak bu, aynı zamanda tüm depo yerleşim planının, kapıdan giren yeni teknoloji ve otomasyon araçlarını karşılayacak kadar esnek olması gerektiği anlamına geliyor.

Uzmanlar, “Bir depo yerleşimi, gelecekteki büyümeyi destekleyecek şekilde planlanmadıysa bir ‘başarısızlık’ olabilir” diyorlar. “Genişleme ve bir depo yerleşimini yeniden yapılandırma, sadece zaman alıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok fazla ek sermaye gerektirir. Önceden plan yaparak, gelecekteki büyümeyi herhangi bir aksama olmadan karşılayabilir ve depoyu tam kapasiteyle kullanmak için basit düzenlemeler yapabilirsiniz.”

Bu, elbette, güvenilir bir planlayıcı, mühendis veya yöneticinin, gelecekte işletmenizin benimsemeyi düşünebileceği otomasyon fırsatlarını dikkatle izlemesi gerektiği anlamına gelir. Özellikle özellikler, yetenekler, güvenlik düzenlemeleri vb. konularında mümkün olduğunca fazla ayrıntı aldığınızdan emin olun.

Örneğin, deponuza otonom robot filosu eklemeyi hedefleyebilirsiniz, ancak en az 24 ay daha yatırım yapacak kadar sermayeniz olmayabilir. Bu uzak bir gelecek gibi görünebilir, ancak hedefinize ulaşacağınız zamanı planlamalısınız. Cihazları alanınıza tanıttığınızda onları kolayca ve güvenli bir şekilde barındıracak esneklikte altyapı dahil edin.

Depo Yerleşim Planı Tasarımının İnce Ayrıntıları

Depo yerleşim planı tasarımı geniş bir konu olduğundan ve güvenlik düzenlemelerine uymanın yanı sıra her tesis için genellikle benzersiz bir süreç olduğundan, bu rehberi bazı önemli tasarım en iyi uygulamaları ile tamamlayacağız. Umarız bu, yerleşim planınıza son rötuşları yapmanıza yardımcı olur ve genel süreç hakkında size daha fazla netlik sağlar:

  • Nihai tasarımı tamamlamadan önce depolama ve raf çözümlerini seçin
  • Tüm anahtar yöneticiler ve işçilerle tasarım süreci boyunca konuşun, tüm ihtiyaçların karşılandığından ve endişelerin ele alındığından emin olun
  • Daha esnek bir depo için, zirve dönemleri veya operasyonunuzu aktif olarak ölçeklendirmek için kullanılabilecek birkaç tasarım oluşturun
  • Dürüst bir zaman çizelgesi oluşturun ve algılanan kesintilerin tedarik zinciri boyunca iletildiğinden emin olun
  • Bir yuvalama analizi gerçekleştirin
  • Verimli olmayan koridorları belirleyin
  • Pareto İlkesi’ni aklınızda bulundurun
  • Yüksekliği kullanarak depolama alanı oluşturun
  • Mümkün olduğunca dikey alanı kullanın
  • Güvenlik endişesi varsa, I veya L şeklindeki bir düzeni tercih edin
  • Yavaş hareket eden envanter için yüksek yoğunluklu raf üniteleri için yer açın
  • Koridorlarınızın tıkanık hale gelmemesi için yeterli alan bırakın
  • Toplayıcılarınızın adımlarını optimize eden tasarım kararları alın
  • Uzun yürüyüşler gerektiren büyük alanlar için çapraz koridorlar ekleyin
  • Ölçümlerinizi kontrol edin, tekrar kontrol edin ve üç kez kontrol edin
  • Daha hızlı sipariş karşılama bir hedefse, büyük ekran monitörler için yer açın
  • Tasarımınızı bitirdiğinizde, başarınıza güvenmeyin. Bunun yerine, ekibinizin anahtar üyeleri ile tasarımı periyodik olarak gözden geçirme randevuları alın. Bunu yapmak, basit bir tasarım değişikliği ile çözülebilecek zayıf noktaları ortaya çıkarabilir.

Bu rehber, depo yerleşim planınızı başarıyla oluşturmanıza ve operasyonlarınızı optimize etmenize yardımcı olacak ipuçları ve stratejiler sunmaktadır. Her adımı dikkatlice planlayın ve düzenli olarak gözden geçirin. Soru ve sorunlarınızda çözüm ortağınız olarak yanınızdayız, başarılı bir depo yönetimi için “Ulusal Lojistik…”

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Blog Sayfamıza Dönmek İçin Tıklayınız.